Címkék

1956 (1) 1989 (1) 77 filmajándék (1) állás (1) anonimizálás (1) archív (14) archívum (10) budapest meetup (1) címkefelhő (3) creative commons (1) csepeli györgy (2) digitális könyvtár (1) digitalizálás (1) dublin core (1) econtentplus (1) eisz (2) előadás (1) eszközök (1) eu (4) európai digitális könyvtár (1) európai unió (1) europeana (2) european digital library (1) fejlesztés (3) filmajandek (1) filmek (1) filmhíradó (4) filmhíradók (3) filmklub (2) firefox (1) galambosi andrás (2) gnu (1) gramofon (2) gramofon online (2) gyűjtemény (2) hangtár (1) hellokaracsony (1) honlap (3) horthy (1) icommons (3) informatikus (1) internet archive (1) isummit (3) játék (1) kereső (5) kezdet (1) kitzinger (2) kitzinger dávid (4) konferencia (5) könyvtár (1) közadat (3) közlemény (1) közösségi tartalomfejlesztés (2) kultúra (2) kultura 2 0 (1) manuscriptorium (1) metaadat (4) metaman (1) metamanager (1) mnfa (1) mta (1) mtv (1) nagy imre (1) nava (12) nda (12) neumann (21) nft (1) nyílt archívum (3) nyilvánosság (2) nyitás (1) oai pmh (1) open source (1) osa (2) politika (1) portlet (1) prelinger (1) projekt (1) promóció (1) psi (1) rendszerváltás (1) rév (1) sajtóanyag (1) sajtóközlemény (3) sajtótájékoztató (3) sapporo (2) stallman (1) szerzői jog (1) támop (1) tanácsköztársaság (1) tartalomfejlesztés (1) tel (1) tiop (1) történelem (1) trianon (1) tv híradó (1) varsó (1) vizsgafilmek (1) werf (1) wikipedia (1) z3950 (1) Címkefelhő

Neumann sajtóhírek

Feedek

Add to netvibes

Add to Google Reader or Homepage

Subscribe in Bloglines

saját kereső

Licenc

Creative Commons Licenc

Névtér program

2010.08.03. 08:00 Kitzinger

A Névtér Program célja, hogy a hiteles és ellenőrzött tulajdonnév adatbázisokkal rendelkező intézmények tulajdonnév adatvagyona egy helyen, egységesen, de az eltérő felhasználói szinteknek formailag megfelelően átvehetőek, visszakereshetőek legyenek.

Ennek érdekében a Neumann kifejlesztette a szolgáltatáshoz szükséges hálózati alkalmazást, amely jelen formájában is megfelel a fent deklarált cél megvalósításához. Természetesen a szolgáltatás várt széleskörű elterjedése után, az igényeknek megfelelően, további fejlesztéseket tervez az alkalmazásban.

Az alkalmazás jelen formájában felkészítetté vált arra, hogy szabványos személy-, testületi- és földrajzi névtereket vegyen át adatgazdáktól, létrehozza azoknak az eltérő felhasználói területenkénti (pl. könyvtári szabványok, média gyakorlat) nézeteit.

A tesztverzió az alábbi oldalon érhető el.

A Névtér alkalmazás az alap-adatvagyon létrehozására és a három tulajdonnévtér adatainak gyarapítására kitüntetett Névtér adatgazdákat szeretne felkérni. A kitüntetett adatgazdák kulturális konzorcium keretében vállalnák, hogy adatbázisaikat a Névtér Program számára betöltésre átadják és a gyarapítási munka során bekerülő újabb tételeik folytán azt tovább gyarapítják.

A kitüntetett Névtér adatgazdák a programmal az adatbázis kezelő rendszerükre telepített protokollon keresztül érintkeznek. Ennek előnye, hogy a gyarapítási és visszakeresési munka egyetlen felhasználói felületen vehető igénybe, plusz szolgáltatásként a megfelelő adatmezőre építve. Az eltérő típusú adatbázis-kezelő rendszerekre fejlesztett protokoll-megoldások a későbbiekben bármely, hasonló rendszerrel rendelkező felhasználó számára implementálhatók.

A kitüntetett Névtér adatgazdák válnak az adatvagyon tartalmának szakmai felügyelőivé, az ő jóváhagyásuk nélkül újabb tulajdonnév, vagy tulajdonnévhez kapcsolódó bármilyen adat nem kerülhet be, így lehetőség van a folyamatos ellenőrzésre, az adatok hitelesítésére, amely által minden egyes adatelem referenciaként szolgálhat bármely egyén felhasználó számára.

A regisztrált felhasználók számára lehetőség van a későbbiekben protokollon keresztül történő adatkommunikációra, de az ugyanerre a protokollra épülő webes felületen keresztül is használható a Névtér Program minden olyan szolgáltatása, amely a regisztrált felhasználók rendelkezésére áll. A regisztrált felhasználóknak szintén lehetőségük van új adatok felvitelére, meglévő adatokkal kapcsolatos módosítási javaslatok és egyéb észrevételek küldésére. Az újonnan felvitt adatok és a módosítási javaslatok a kitüntetett Névtér adatgazdák jóváhagyása után kerülnek bele az adatbázisba.

Nem regisztrált felhasználók számára a webes felületen elérhető egyszerű- és speciális keresési funkció érhető el.

A Névtér szolgáltatás tehát:

1. az adatgazdák számára biztosítja az egységes névhasználat lehetőségét az elektronikus dokumentumok leírása (metaadatok bevitele) során;

2. a névtér elemek az NDA névtér azonosítókra való hivatkozás segítségével referenciaként egyértelműen azonosíthatók;

3. az NDA kereső felhasználói számára lehetőséget teremt a névtár-elemek segítségével történő keresésre, az egyértelmű névhasználattal a keresés pontosítására.

A személynevek felvitele esetében a Névtér alkalmazás lehetőséget nyújt a személynevek minden definiált elemének szabályos/szabványos felvitelére, sőt, még nem definiált névelem mezők létrehozására, amennyiben arra a szabályos névfelvitelhez szükség van. A továbbiakban minden felvitt névelem kereshetővé válik. Az adatbázisban található nevekhez kapcsolhatók különböző megkülönböztető és azonosításra használt információk, mint például a foglalkozás, illetve olyan események, amelyek egyértelműen azonosíthatóvá teszik a személyt, ilyenek a születési és halálozási adatok. Természetesem megjegyzésként bármely olyan egyéb információ hozzáfűzhető a személy nevéhez, amely annak referencia értékét adja.

A személynevek névtere nem különböztet meg preferált neveket, minden nevet egyenértékűként kezel. Az egyes személyekhez tartozó névváltozatok és a névváltozatokhoz tartozó speciális információk a személyhez kapcsolódó bármely név megkeresése esetén láthatóvá válnak.

A testületi nevek adatkörére a fenti szabályok vonatkoznak. A névváltozatok esetében jól követhetővé válik egy-egy intézmény története.

A földrajzi nevek Esetében a jól azonosíthatóság érdekében a történeti/történelmi vonatkozásokon túl lehetőség van azonosító pontok, illetve bennefoglaló terület koordináta-pontjainak megadására. A földrajzi neveknél is megjelennek a névváltozatok, ám azok, ellentétben az személynevek gyakorlatával, egyértelműen elvezetnek a preferált névhez. A Névtér minden egyes tulajdonneve saját azonosítóval rendelkezik, amely a későbbiekben hivatkozható formában az intézmények saját adatbázisaiban szereplő nevek mellé kiegészítő adatként feltüntethetőek. Ennek alapján nem csakhogy egyetlen kattintással referálhatóvá válik a tulajdonnév, azonosíthatóvá az alkotó személye, vagy egy földrajzi hely, de minden olyan adatbázisban, amely saját névtereiben használja az azonosítót, egyszerűbbé válik az adott tulajdonnév és az ahhoz kapcsolódó információk összegyűjtése.

Együttműködési lehetőségek A Névtér Programban résztvevő nevesített adatgazdák számára lehetőség nyílik kulturális konzorciumként együttműködni. Az együttműködési forma előnye, hogy mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban erős szakmai erőt képviselhetnek együttesen, mind a szakmai és szolgáltatási vezérelveik képviseletében, mind a lehetséges fejlesztési támogatások elnyerésében.

Fejlesztési irányvonalak A Névtér Program jelenlegi szolgáltatási lehetőségeit tekintve a tulajdonnevekre korlátozódik. A közeljövőben megoldottá válik majd a tulajdonnevek önálló tételekként történő referálása, amelynek fontosságáról már írtunk. Természetesen fejlesztésre kerülnek a kényelmi funkciók is, amelyek egyrészt a barátságos és egyértelmű felhasználói környezet kialakítását célozzák, másrészt a Névtér adatbázisból történő információ felhasználást könnyítik majd meg. További fejlesztési terv, már a hasonló nemzetközi programokkal való együttműködési lehetőségeket szem előtt tartva, a köznévtér-szolgáltatás kialakítása, ami egyrészt a tulajdonnévtérhez kapcsolódva, az ott szereplő adatok sokoldalú felhasználását teszik majd lehetővé, másrészt lehetőség nyílik a nemzetközi köznévtereken, tezauruszokon, tárgyszórendszereken keresztül akár dokumentumokkal, akár tulajdonnévterekkel történő kapcsolódási, hivatkozási pontok kialakítására.

A projekthez elkészített dokumentumok itt letölthetők.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nda.blog.hu/api/trackback/id/tr282208501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
nda blog
süti beállítások módosítása