Címkék

1956 (1) 1989 (1) 77 filmajándék (1) állás (1) anonimizálás (1) archív (14) archívum (10) budapest meetup (1) címkefelhő (3) creative commons (1) csepeli györgy (2) digitális könyvtár (1) digitalizálás (1) dublin core (1) econtentplus (1) eisz (2) előadás (1) eszközök (1) eu (4) európai digitális könyvtár (1) európai unió (1) europeana (2) european digital library (1) fejlesztés (3) filmajandek (1) filmek (1) filmhíradó (4) filmhíradók (3) filmklub (2) firefox (1) galambosi andrás (2) gnu (1) gramofon (2) gramofon online (2) gyűjtemény (2) hangtár (1) hellokaracsony (1) honlap (3) horthy (1) icommons (3) informatikus (1) internet archive (1) isummit (3) játék (1) kereső (5) kezdet (1) kitzinger (2) kitzinger dávid (4) konferencia (5) könyvtár (1) közadat (3) közlemény (1) közösségi tartalomfejlesztés (2) kultúra (2) kultura 2 0 (1) manuscriptorium (1) metaadat (4) metaman (1) metamanager (1) mnfa (1) mta (1) mtv (1) nagy imre (1) nava (12) nda (12) neumann (21) nft (1) nyílt archívum (3) nyilvánosság (2) nyitás (1) oai pmh (1) open source (1) osa (2) politika (1) portlet (1) prelinger (1) projekt (1) promóció (1) psi (1) rendszerváltás (1) rév (1) sajtóanyag (1) sajtóközlemény (3) sajtótájékoztató (3) sapporo (2) stallman (1) szerzői jog (1) támop (1) tanácsköztársaság (1) tartalomfejlesztés (1) tel (1) tiop (1) történelem (1) trianon (1) tv híradó (1) varsó (1) vizsgafilmek (1) werf (1) wikipedia (1) z3950 (1) Címkefelhő

Neumann sajtóhírek

Feedek

Add to netvibes

Add to Google Reader or Homepage

Subscribe in Bloglines

saját kereső

Licenc

Creative Commons Licenc

Európai Digitális Könyvtár

2008.08.12. 12:13 Kitzinger

1997-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium előrelátó munkája nyomán megnyitotta kapuit a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht-t. A társaság feladatait törvénybe is foglalták. A Neumann-ház az "elektronikus dokumentumok nemzeti szolgáltató központja". A törvényi feladat sosem valósult meg. Egyfelől azért, mert egyetlen közgyűjtemény vagy hivatal sem kívánt elektronikus dokumentumokkal bíbelődni, majd később amikor elkezdték, nem akarták ezek kezelését és szolgáltatását kiadni a kezükből. A Neumann egy módszertani szolgáltató központ lett, pedig már a látványtervek is megvoltak a Szent György téri főparancsnokság átalakítására, ami a nemzeti digitális kultúra fellegvára, a modern OSZK lett volna.

Nem bánjuk, hogy így alakult. A digitális kultúra nem reprezentatív házban lakik, hanem  együttműködésben és a tudás megosztásában. Amióta a Neumann Kht.-ba került a Nemzeti Digitális Adattár, a Közadatkereső illetve  a Nemzeti Audiovizuális Archívum, akkor végleg az együttműködés, megosztás, támogatás és koordináció filozófiája került a malter és habarcs által összetartott Neumann-ház koncepciója helyére.

A Nemzeti Digitális Adattár pont azt teszi ami az Európai Digitális Könyvtár (EDL) célkitűzése. A kísérleti üzembe szolgáltatjuk is az NDA-ban összegyűjtött adatokat. Reméljük, hogy a továbbiakban is lesz módunk az együttműködés elmélyülésére. Az EDL-nek nem kell feltalálnia a hideg vizet, hanem meg kell találni a számtalan európai tartalomfejlesztési és hozzáférési kezdeményezés koordinációjának megfelelő eszközét. A legjobb eszköz a közös tartalom-infrastruktúra, aminek legkézenfekvőbb haszna egy klassz regiszter, és az azon alapuló klassz kereső.

Ami kicsit bizonytalanná teszi a projekt kimenetelét az éppen a nagy közös európai akarat. A közösségi internet korszakában azok a projektek jobban fejlődnek, ahol a nagy akarat helyett sok kis akarat adódik össze. Az Európai Digitális Könyvtár Chirac elnök kezdeményezésére került fel az európai agendára. A kezdeményezés nyomán a nagy európai nemzeti könyvtárak indítottak nagy együttműködési programot az európai kultúra értékeinek digitális bemutatására. Viviane Reding biztos asszony bejelentése szerint ősszel indul az EDL (az emelyiket a fenti linken már ki lehet próbálni pár hónapja). A kommüniké szerint 2,5 milliárd bemutatásra érdemes dokumentumból csupán nagyon kevés érhető el digitálisan, ezért a nemzeti kormányok aktivitását sürgeti a biztos asszony. A cél támogatására el is különítettek 120 millió eurót, ami azt jelenti, hogy körülbelül 1 forint 20 fillér jut a közösből egy-egy fontos dokumentum digitalizálására.

Az NFT2 TIOP és TÁMOP programjaiban egyarát vannak olyan programtervek, amik a digitális tartalomfejlesztés és -hozzáférés esélyeit javítják. Reméljük, hogy az EDL-hez hasonlóan itthon sem a hideg víz feltalálására kerülnek források, hanem a működő digitalizálási programok és műhelyek jól koordinált együttműködésének támogatására.

Szólj hozzá!

Címkék: eu európai unió támop könyvtár tiop nft tel digitalizálás neumann nda european digital library európai digitális könyvtár

A bejegyzés trackback címe:

https://nda.blog.hu/api/trackback/id/tr6612330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
nda blog
süti beállítások módosítása