Címkék

1956 (1) 1989 (1) 77 filmajándék (1) állás (1) anonimizálás (1) archív (14) archívum (10) budapest meetup (1) címkefelhő (3) creative commons (1) csepeli györgy (2) digitális könyvtár (1) digitalizálás (1) dublin core (1) econtentplus (1) eisz (2) előadás (1) eszközök (1) eu (4) európai digitális könyvtár (1) európai unió (1) europeana (2) european digital library (1) fejlesztés (3) filmajandek (1) filmek (1) filmhíradó (4) filmhíradók (3) filmklub (2) firefox (1) galambosi andrás (2) gnu (1) gramofon (2) gramofon online (2) gyűjtemény (2) hangtár (1) hellokaracsony (1) honlap (3) horthy (1) icommons (3) informatikus (1) internet archive (1) isummit (3) játék (1) kereső (5) kezdet (1) kitzinger (2) kitzinger dávid (4) konferencia (5) könyvtár (1) közadat (3) közlemény (1) közösségi tartalomfejlesztés (2) kultúra (2) kultura 2 0 (1) manuscriptorium (1) metaadat (4) metaman (1) metamanager (1) mnfa (1) mta (1) mtv (1) nagy imre (1) nava (12) nda (12) neumann (21) nft (1) nyílt archívum (3) nyilvánosság (2) nyitás (1) oai pmh (1) open source (1) osa (2) politika (1) portlet (1) prelinger (1) projekt (1) promóció (1) psi (1) rendszerváltás (1) rév (1) sajtóanyag (1) sajtóközlemény (3) sajtótájékoztató (3) sapporo (2) stallman (1) szerzői jog (1) támop (1) tanácsköztársaság (1) tartalomfejlesztés (1) tel (1) tiop (1) történelem (1) trianon (1) tv híradó (1) varsó (1) vizsgafilmek (1) werf (1) wikipedia (1) z3950 (1) Címkefelhő

Neumann sajtóhírek

Feedek

Add to netvibes

Add to Google Reader or Homepage

Subscribe in Bloglines

saját kereső

Licenc

Creative Commons Licenc

Hogyan tovább közbeszerzés?

2012.01.09. 17:32 mimi_von_neumann

Az itbusiness Club soronkövetkező klubrendezvényére 2011. szeptember 9-én, a Magyar Tudományos Akadémián került sor.
A parlament a nyáron elfogadta az új közbeszerzési törvényt. A frissített jogszabály számos pontban módosította az eddigi szabályokat, eljárásokat, és összességében a korábbinál megengedőbb, a versenypiaci szemléletet jobban tükröző környezetet alakít ki. A szeptemberi klubrendezvényen arra keresték a választ a résztvevők, hogy az új törvény sikeresebb lesz-e az árak letörésében, a korrupció visszaszorításában, illetve mennyire szabadítja fel az elektronikus és a központosított közbeszerzésben rejlő lehetőségeket. Példákat kerestek arra, hol működik jól az elektronikus és a központosított közbeszerzés és hogy mi a siker titka. Az itbusiness clubon megszokott bevezető előadást ezúttal Gáspár Emőke, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság Információtechnológiai Központosított Közbeszerzési Főosztályának főosztályvezetője tartotta.
A rendezvényen a Neumann részéről Matus Márton vett részt.
 

Szólj hozzá!

Húszezer zsidó áldozat emlékére avattak emléktáblát a Holokauszt Emlékközpontban

2011.09.30. 16:29 mimi_von_neumann

A Holokauszt Emlékközpont – több intézménnyel együttműködve – augusztus 25-én gyász-megemlékezést tartott két, közel húszezer zsidó áldozatot követelő esemény, a körösmezői kitoloncolás és a Kamenyec-Podolszkij-i tömeggyilkosság hetvenedik évfordulóján. A rendezvény a Rumbach utcai zsinagóga előtt kezdődött, ahol dr. Haraszti György, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke mondott beszédet. Az 1991-ben avatott emléktábla megkoszorúzása és az emlékezés köveinek elhelyezése után a gyász-megemlékezés a Holokauszt Emlékközpontban folytatódott, ahol Magyarország Kormánya emléktáblát állított az áldozatok emlékére. A Páva utcában dr. Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár (KIM) hívta fel a figyelmet az emlékezés fontosságára, majd dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi beszélt az 1941-es eseményekről, és osztott meg a jelenlévőkkel kevesek által ismert tényeket. A megemlékezés végén dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezetője megnyitotta az ez alkalomból rendezett kamarakiállítást. A Neumann Nonprofit Kft-t Deme Zsófia és Király Judit képviselte az eseményen.

Szólj hozzá!

Raoul Wallenbergre emlékeztek a Holokauszt Emlékközpontban

2011.08.25. 16:42 mimi_von_neumann

A Holokauszt Emlékközpont meghívására a Neumann két munkatársa - Deme Zsófia és Király Judit - is részt vett az embermentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg születésének 99. évfordulóján. A humánum napján, azaz augusztus negyedikén  tartott megemlékezés az Emlékközpont zsinagógájában zajlott, ahol ugyanezen a napon nyílt meg az Életmentő vízumok - diplomaták az élet szolgálatában című kiállítás is. Az eredeti fotókat, vízumokat bemutató kiállítás azoknak az embereknek állít emléket, akik a vészkorszak idején 150-200 ezer zsidó és nem zsidó embert mentettek meg a deportálástól. Az eseményen megszólalt Rétvári Bence  államtitkár, Székely János esztergom-budapesti segédpüspök és Szita Szabolcs történész. Wallenbergről és embermentő társairól beszélve többen hangsúlyozták, hogy „a vészkorszakra emlékezve nem csak az embertelenségre, a gyűlöletre, a vakságra és a kegyetlenségre, hanem az emberségre is emlékezni, emlékeztetni kell”. Az államtitkár hozzátette: „Ma is szükség van olyan kiállításra, rendezvényre, amely az emberek, az emberiség jó oldalát mutatja be”.

 

Szólj hozzá!

Regionális szakági szakképzési fórum

2011.08.18. 17:49 mimi_von_neumann

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) tagszervezete, a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége, a kamarák és az Országos Érdekegyeztető Tanácsban levő érdekképviseletek közös, a Munkaerőpiaci Alapból támogatott MPA-KA-NGM-8/2010/TSZ/1-NYD számú, a munkaerőpiaci szereplők iskolai rendszerű szakképzés koordinációjában való részvételét elősegítő projekt keretében, Regionális Szakági Szakképzési Fórumot szervezett az építő-, és faipar, az info-kommunikáció, a környezetvédelem és vízgazdálkodás szakmákban, a kereslet- kínálat alakulásáról a szakképzés helyzetéről. A szakmai fórumon közreműködnek az MGYOSZ regionális koordinátorai, valamint tagszervezetei: az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók (KSZGYSZ) és a Magyar Víziközmű Szövetség (MAVÍZ) szakmai képviselői. A rendezvény célja az volt, hogy elősegítse a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) szakmák és a képzésben résztvevők arányára vonatkozó javaslatainak meghozatalát, az iskolai képzésből kikerülő szakmunkaerő létszámának és a valós munkaerő-piaci igényeknek a jobb összhangját.
A fórumon a Neumann Nonprofit Kft. képviseletében Kodaj Katalin vett részt.
 

Szólj hozzá!

EUscreen projekt - „integrated backend tool” használatát bemutató workshop

2011.07.28. 15:47 mimi_von_neumann

Az EU-s forrásokból megvalósuló EUscreen projekt a 2009-ben lezárult VideoActive program utódja. A korábbi projekt fő célkitűzése az volt, hogy hozzáférést nyújtson az európai televíziós archívumok tartalmaihoz, így a projekt során egy 10.000 elemű válogatás készült, amely igyekezett tükrözni az Európai Unió országaiban működő televíziózás kulturális és történelmi hasonlóságait és különbségeit. Az utódprogram, az EUscreen védőszárnyai alatt folytatódott a közös európai archívum építése. A terv szerint a projekt végére - 2012 októberére - 35.000 elemmel rendelkező, integrált, képet, szöveget, hangot és audiovizuális műsorszámokat tartalmazó európai megatár áll majd a felhasználók rendelkezésére.
A Neumann Nonprofit Kft. által működtetett Nemzeti Audiovizuális Archívum, amely a VideoActive egyik kiemelt tartalomszolgáltató partnere volt, idén csatlakozni kíván az EUscreen projekthez. Ennek érdekében július 7-én Tajta Krisztina - a NAVA munkatársa - a British Universities Film and Video Council konzorciumi tag szervezésében tartott workshopon vett részt Londonban, ahol a metaadat igazítás, megfeleltetés (mapping) módszerét és folyamatát, valamint magát a feltöltő eszközt mutatta be a projekt Content Delivery Co-Ordinatora.
 

Szólj hozzá!

FIAT / IFTA Workshop – Bécs, 2011. június 16.

2011.07.22. 22:26 mimi_von_neumann

A FIAT/IFTA Archive Network Pilot címen Workshopot rendezett 2011. június 16-án, amelyre a NAVA is meghívást kapott.
A rendezvény célja az volt, hogy a meghívott intézmények - tapasztalatcserével gazdagodva - segítsék egymást a különböző archívumi rendszerek kereshetőségének javításában. A FIAT/IFTA elnöke Herbert Hayduck üdvözölte a NAVA jelenlétét a workshopon, a szlovén (RTVSLO), a svájci (RSI) és a német (SWR) intézményekkel együtt. A rendezvényen a Neumann Nonprofit Kft-t Répászky Lipót, a NAVA munkatársa képvislete.

Szólj hozzá!

A Neumann és a Holokauszt Emlékközpont közös pályázata

2011.07.18. 13:37 mimi_von_neumann

A Neumann Nonprofit Kft. és a Holokauszt Emlékközpont új projektet kíván indítani Holokauszt Online címmel. A kezdeményezés célja az Emlékközpont gyűjteményének, illetve egy részének webes felületen keresztül történő hozzáférhetővé tétele. A projekt megvalósításához szükséges forrásokért a Holokauszt Emlékközpont az Open Society Institute ún. Szükségalapjánál pályáz támogatásra. A közös kezdeményezés keretében a Holokauszt túlélőinek és áldozatainak tárgyi emlékei, azaz fotók, visszaemlékezések és írásos dokumentumok kerülnének digitalizálásra és közzétételre egy felhasználóbarát, interaktív webes felületen. A projekt megálmodóinak célja egyrészt az, hogy e rendkívüli történelmi és kulturális jelentőséggel bíró gyűjtemény segítse a múlt mind teljesebb körű megismerését, személyes, közvetlen jellegénél fogva fokozza a toleranciát, és megmentse az idő vasfogától az egyre rosszabb állapotú anyagokat. A projektben a Holokauszt Emlékközpont végezné a digitalizálást és szolgáltatná a tartalmat, míg a Neumann az online szolgáltatás infrastruktúráját biztosítaná.
 

Szólj hozzá!

Európai szabványok használata a filmes adatbázisok összekapcsolásának, együttműködésének lehetőségeiről

2011.07.05. 11:44 mimi_von_neumann

A Koppenhágában április 13. és 15. között megrendezésre kerülő workshopot - a bevezető napon - a dán és a német filmintézet munkatársainak problémafelvető és áttekintő előadásai nyitották meg. 
A workshop második napja teret engedett annak, hogy szemléletes példákon keresztül lehessen demonstrálni a különböző intézmények eltérő metaadat struktúráit, valamint metaadat sémáit. Az előadó filmpéldákon keresztül megmutatta a mű, verzió, manifesztáció közötti különbségeket, illetve egy film különböző nemzeti verziók és különböző hordozókon kiadott példányok adta besorolási, feldolgozási nehézségeket.
Az utolsó napon az European Film Gateway munkatársai bemutatták a projektet, amely egy online portál működtetését tűzte ki célul annak érdekében, hogy több mint 57.000 digitális objektum váljon közvetlenül elérhetővé. Ilyen objektumok lehetnek filmek, fotók, poszterek, rajzok, szöveges dokumentumok.
A workshopon munkatársunk, Tajta Krisztina képviselte a Neumannt.
 

Szólj hozzá!

Neumann-ház a Múlt-kor c. történelmi magazinban

2011.06.21. 16:32 offman

Szólj hozzá!

nda blog
süti beállítások módosítása