Címkék

1956 (1) 1989 (1) 77 filmajándék (1) állás (1) anonimizálás (1) archív (14) archívum (10) budapest meetup (1) címkefelhő (3) creative commons (1) csepeli györgy (2) digitális könyvtár (1) digitalizálás (1) dublin core (1) econtentplus (1) eisz (2) előadás (1) eszközök (1) eu (4) európai digitális könyvtár (1) európai unió (1) europeana (2) european digital library (1) fejlesztés (3) filmajandek (1) filmek (1) filmhíradó (4) filmhíradók (3) filmklub (2) firefox (1) galambosi andrás (2) gnu (1) gramofon (2) gramofon online (2) gyűjtemény (2) hangtár (1) hellokaracsony (1) honlap (3) horthy (1) icommons (3) informatikus (1) internet archive (1) isummit (3) játék (1) kereső (5) kezdet (1) kitzinger (2) kitzinger dávid (4) konferencia (5) könyvtár (1) közadat (3) közlemény (1) közösségi tartalomfejlesztés (2) kultúra (2) kultura 2 0 (1) manuscriptorium (1) metaadat (4) metaman (1) metamanager (1) mnfa (1) mta (1) mtv (1) nagy imre (1) nava (12) nda (12) neumann (21) nft (1) nyílt archívum (3) nyilvánosság (2) nyitás (1) oai pmh (1) open source (1) osa (2) politika (1) portlet (1) prelinger (1) projekt (1) promóció (1) psi (1) rendszerváltás (1) rév (1) sajtóanyag (1) sajtóközlemény (3) sajtótájékoztató (3) sapporo (2) stallman (1) szerzői jog (1) támop (1) tanácsköztársaság (1) tartalomfejlesztés (1) tel (1) tiop (1) történelem (1) trianon (1) tv híradó (1) varsó (1) vizsgafilmek (1) werf (1) wikipedia (1) z3950 (1) Címkefelhő

Neumann sajtóhírek

Feedek

Add to netvibes

Add to Google Reader or Homepage

Subscribe in Bloglines

saját kereső

Licenc

Creative Commons Licenc

Ismét VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

2010.10.29. 15:47 offman

 november 2-7. között a Toldi moziban

Közünk van hozzá! – hirdetik az immáron 7. alkalommal megrendezésre kerülő dokumentumfilm-fesztivál szervezői. A Verzió idén is megmutat, elgondolkodtat, megvitat Budapesten a Toldi mozi, Cirko-Gejzír Filmszínház és OSA Archívum termeiben, Pécsett pedig az Apolló mozi vetítőjében.

A rendkívüli dokumentumfilmeket felvonultató fesztivál évek óta ad ízelítőt a kortárs európai, ázsiai és tengerentúli dokumentumfilm–termésből. Idén több mint 60 friss, kreatív dokumentumfilmet láthat a közönség a világ 28 országából: egyiptomi szemétszedőkről, menekültekről, meleg és leszbikus identitásról, palesztin–izraeli narancsokról, afgán megasztárokról, kínai vörös turizmusról, hippi kommunákról, gyermekházasságról, űrturistákról.

Az idei program középpontjában a mindenféle értelemben vett mozgás áll. A Verzió Nemzetközi Panoráma filmjei a kínai, bolgár, kongói, etiópiai és csecsen elvándorlási trendeket mutatják be egy-egy család történetén keresztül.

Idén a Fesztivál keresztutak keretén belül a holland Movies that Matter a vendég fesztivál. A velük együttműködésben vetített filmek az emberi jogokkal, jogsértésekkel, többek között nepáli, közel-keleti esetekkel foglalkoznak.

Mindezek mellett – már hagyományosan – a Magyar Panoráma gondolatébresztő, a magyar társadalmi problémákat egyedi perspektívából szemlélő alkotásokat mutatja be. A vetítéseket pódiumviták, beszélgetések, közönségtalálkozók követik.

A 7. Verzió idén két Retrospektív programot kínál. A világ egyhatodán át: Szovjet expedíciós filmek, 1926-1934 címmel az Orosz Állami Film- és Fotóarchívum által rendelkezésre bocsátott korai szovjet expedíciós filmeket vetítenek. Ezek a filmek a Szovjetunió közeli és távoli tájaira viszik a nézőt, mint például a Pamír, Kaukázus, Közép-Ázsia, Szibéria, Távol-Kelet, a birobidzsani és krími zsidó települések. A hatalom reprezentációjának korai képi megnyilvánulásai ezek. A némafilmeket elő zongorakísérettel vetítik, ahogyan 75 évvel ezelőtt.

A retrospektív program másik részét az 1945-48-as időszakban készült különféle pártok promóciós kampányfilmjei alkotják „...és átvették a hatalmat” Magyar híradó-, dokumentum- és rövidfilmek 1945–1949 címmel. Külön érdekesség, hogy a kisfilmeket olyan rendezők készítették, mint Hamza D. Ákos, Gertler Viktor, Kertész Pál és Keleti Márton. A huszadik század rendkívül értékes és érdekes történelmi dokumentumai két blokkban tekinthetők meg a fesztivál ideje alatt.  Itt említjük meg, hogy szabadon elérhetők és bármikor megtekinthetők az első és második világháború és a köztes időszak fontos kordokumentumai a Neumann Nonprofit Kft. által működtetett Filmhíradók Online oldalon, amely a Nemzeti Audiovizuális Archívumban található, 1914-43 között készült Magyar Világhíradókat ismerteti meg az érdeklődőkkel. (A weboldal 2010. október 28-án megrendezett MATISZ  eFestival2010 versenyen az eKultúra / A magyar kulturális örökség digitális megőrzése kategóriában első díjat nyert.)

Idén először kíséri a Verzió változatos programját egy kísérleti, interaktív Vizuális laboratórium, ahol lehetőség lesz a vetített filmeket elemezni, megvitatni, hogy fejlesszük a résztvevők kritikai gondolkodását és vizuális készségeit. A program ingyenes és nyilvános, munkanyelve angol.

A Toldi moziban egy A sokszínű Svájc c. fotókiállítás is látható lesz november 2–7. között. Svájc a ki- és bevándorlók országa. A kiállítás a helyi lakosok és a bevándorlók hétköznapjait mutatja be.

A fesztivál hivatalos nyelve a magyar és az angol. A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással vetítik.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nda.blog.hu/api/trackback/id/tr412408071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
nda blog
süti beállítások módosítása