Címkék

1956 (1) 1989 (1) 77 filmajándék (1) állás (1) anonimizálás (1) archív (14) archívum (10) budapest meetup (1) címkefelhő (3) creative commons (1) csepeli györgy (2) digitális könyvtár (1) digitalizálás (1) dublin core (1) econtentplus (1) eisz (2) előadás (1) eszközök (1) eu (4) európai digitális könyvtár (1) európai unió (1) europeana (2) european digital library (1) fejlesztés (3) filmajandek (1) filmek (1) filmhíradó (4) filmhíradók (3) filmklub (2) firefox (1) galambosi andrás (2) gnu (1) gramofon (2) gramofon online (2) gyűjtemény (2) hangtár (1) hellokaracsony (1) honlap (3) horthy (1) icommons (3) informatikus (1) internet archive (1) isummit (3) játék (1) kereső (5) kezdet (1) kitzinger (2) kitzinger dávid (4) konferencia (5) könyvtár (1) közadat (3) közlemény (1) közösségi tartalomfejlesztés (2) kultúra (2) kultura 2 0 (1) manuscriptorium (1) metaadat (4) metaman (1) metamanager (1) mnfa (1) mta (1) mtv (1) nagy imre (1) nava (12) nda (12) neumann (21) nft (1) nyílt archívum (3) nyilvánosság (2) nyitás (1) oai pmh (1) open source (1) osa (2) politika (1) portlet (1) prelinger (1) projekt (1) promóció (1) psi (1) rendszerváltás (1) rév (1) sajtóanyag (1) sajtóközlemény (3) sajtótájékoztató (3) sapporo (2) stallman (1) szerzői jog (1) támop (1) tanácsköztársaság (1) tartalomfejlesztés (1) tel (1) tiop (1) történelem (1) trianon (1) tv híradó (1) varsó (1) vizsgafilmek (1) werf (1) wikipedia (1) z3950 (1) Címkefelhő

Neumann sajtóhírek

Feedek

Add to netvibes

Add to Google Reader or Homepage

Subscribe in Bloglines

saját kereső

Licenc

Creative Commons Licenc

e-könyvek és digitalizált folyóiratcikkek igény szerint az Országos Széchényi Könyvtártól

2007.09.08. 02:22 zellhoffer

Az Európai Unió eTen programja által támogatott eBooks on Demand program keretében 2007. szeptember 1-jétől digitális másolat rendelhető régi könyvekről az Országos Széchényi Könyvtártól. Az OSZK egy másik új szolgáltatásának keretében régi és kurrens folyóiratok cikkeiről is kérhetünk másolatot.

e-könyvek igény szerint

Az Innsbrucki Egyetemi Könyvtár által koordinált eBooks on Demand (EOD) programot az Európai Unió azzal a céllal támogatja, hogy a kulturális szférában új üzleti modellt dolgozzon ki a régi (1500-1900 között megjelent) könyvek digitalizálására. A szolgáltatás nem profitorientált, a fizetendő díjak a tárolás és a fenntartás költségeit fedezik.

 

Az eBooks on Demand szolgáltatáson keresztül OSZK mellett jelenleg hét ország (Ausztria, Dánia, Észtország, Németország, Portugália, Szlovákia és Szlovénia) 12 egyetemi és állami könyvtárából lehet digitális másolatokat rendelni régi könyvekről. (Az EOD programtól függetlenül egyre több könyvtár nyújt hasonló szolgáltatásokat, így például a párizsi Bibliothèque nationale is.)

 

Az EOD programban résztvevő könyvtárak, így az OSZK állományából is azokat a könyveket lehet digitális formában megrendelni, amelyeket már nem védenek a szerzői jogok, azaz szerzőjük több mint 70 éve elhunyt. (Digitális másolatot könyvfejezetekről vagy részletekről nem, csak teljes művekről lehet rendelni.) A digitális másolat megrendelésének lehetőségére az OSZK LibriVision katalógusában a katalógustétel Teljes megjelenítés nézetében megjelenő hivatkozás figyelmeztet, mely az on-line megrendelőlapra mutat. Ugyanitt, az OSZK-Linkszolgáltatás segítségével tájékozódhatunk arról, ha valamelyik könyvesboltban vagy antikváriumban a keresett könyv megvásárolható.

 

A digitális másolat előállításának alapdíja 600 Ft, ehhez járul az oldalankénti (illetve A/4 méretig oldalpáronkénti) 80 forintos digitalizálási ár. Ez az ár a kötet oldalainak képként történő szkennelését foglalja magában, így a megrendelő egy pdf formátumú, az oldalképeket tartalmazó dokumentumot kap. (Ha a könyv kötése és állapota nem teszi lehetővé a szkennelést, a digitalizálás díja magasabb is lehet.) Némi felárért optikai karakterfelismertetés (OCR) is rendelhető, melynek eredményeként a pdf dokumentumban a szöveg kereshető lesz. (Az automatikus karakterfelismerés minősége függ a könyv állapotától, korától és a betűtípustól, ezért előfordulhatnak pontatlanságok.) A digitalizálás ára OCR-rel oldalanként 100 Ft.

 

A fizetés történhet on-line bankkártyás fizetéssel, postai utánvéttel, illetve az OSZK-ban készpénzben. Ezt követően a megrendelő e-mailben kapja meg a linket, ahonnan két hónapon belül letöltheti az e-könyvet. Az elkészült e-könyvek hosszú távú digitális megőrzéséről az OSZK Digitális Könyvtára (http://oszkdk.oszk.hu) gondoskodik.

 

További információ az OSZK honlapján



MATARKA cikkmásolat-küldő szolgáltatás

Az OSZK másik, nemrég indult új szolgáltatása a cikkmásolat-küldés. Ennek keretében a Miskolci Egyetemi Könyvtár által üzemeltetett MATARKA adatbázisban feldolgozott cikkekről rendelhető fénymásolat, illetve digitális másolat, postai utánvéttel, CD-n. (A szkennelés ára oldalanként 80 Ft, a fénymásolás ára A/4 oldalanként 22 Ft.)

 

A MATARTKA adatbázisban nem szereplő folyóiratcikkek másolata az opm@oszk.hu e-mail címen, vagy a 06 (1) 487 8689 telefonszámon rendelhető meg az OSZK Reprográfiai csoportjától.

Szólj hozzá!

Címkék: archív

A bejegyzés trackback címe:

https://nda.blog.hu/api/trackback/id/tr16306730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
nda blog
süti beállítások módosítása