Címkék

1956 (1) 1989 (1) 77 filmajándék (1) állás (1) anonimizálás (1) archív (14) archívum (10) budapest meetup (1) címkefelhő (3) creative commons (1) csepeli györgy (2) digitális könyvtár (1) digitalizálás (1) dublin core (1) econtentplus (1) eisz (2) előadás (1) eszközök (1) eu (4) európai digitális könyvtár (1) európai unió (1) europeana (2) european digital library (1) fejlesztés (3) filmajandek (1) filmek (1) filmhíradó (4) filmhíradók (3) filmklub (2) firefox (1) galambosi andrás (2) gnu (1) gramofon (2) gramofon online (2) gyűjtemény (2) hangtár (1) hellokaracsony (1) honlap (3) horthy (1) icommons (3) informatikus (1) internet archive (1) isummit (3) játék (1) kereső (5) kezdet (1) kitzinger (2) kitzinger dávid (4) konferencia (5) könyvtár (1) közadat (3) közlemény (1) közösségi tartalomfejlesztés (2) kultúra (2) kultura 2 0 (1) manuscriptorium (1) metaadat (4) metaman (1) metamanager (1) mnfa (1) mta (1) mtv (1) nagy imre (1) nava (12) nda (12) neumann (21) nft (1) nyílt archívum (3) nyilvánosság (2) nyitás (1) oai pmh (1) open source (1) osa (2) politika (1) portlet (1) prelinger (1) projekt (1) promóció (1) psi (1) rendszerváltás (1) rév (1) sajtóanyag (1) sajtóközlemény (3) sajtótájékoztató (3) sapporo (2) stallman (1) szerzői jog (1) támop (1) tanácsköztársaság (1) tartalomfejlesztés (1) tel (1) tiop (1) történelem (1) trianon (1) tv híradó (1) varsó (1) vizsgafilmek (1) werf (1) wikipedia (1) z3950 (1) Címkefelhő

Neumann sajtóhírek

Feedek

Add to netvibes

Add to Google Reader or Homepage

Subscribe in Bloglines

saját kereső

Licenc

Creative Commons Licenc

Digitális könyvtár-szakértők ajánlása a szerzői jogokról az Európai Bizottságnak

2007.05.03. 02:22 zellhoffer

Az Európai Unió digitális könyvtár szakértői csoportja (High Level Expert Group on Digital Libraries) – melynek többek között a British Library, a Deutsche Nationalbibliothek és az Európai Kiadók Szövetsége (FEP) igazgatói, valamint a Google európai alelnöke a tagjai – bemutatta az Európai Bizottságnak a szerzői jogokról szóló ajánlását. Ennek kapcsán a szakértők megvitatták a tudományos kutatási eredményekhez való szélesebb körű szabad hozzáférés biztosításának, illetve a public-private együttműködés erősítésének lehetőségeit.

A szakértői csoport tevékenysége az Európai Bizottság azon törekvéséhez kapcsolódik, melynek célja, hogy az európai kulturális örökség és a tudományos ismeretek minél szélesebb köre váljon online hozzáférhetővé. Ennek keretében a szakértői csoport a kulturális tartalmak digitalizálásával, online hozzáférhetőségével és a digitális megőrzésével kapcsolatos ajánlásokat fogalmaz meg az Európai Bizottság számára.

 

“A tudásalapú gazdaságban a szellemi tulajdon védelme alapvető jelentőségű a kreativitás és az innováció ösztönzése érdekében. Az internettel kapcsolatos szerzői jogi kérdések megoldása tehát különösen fontos, ha meg akarjuk valósítani az európai digitális könyvtár vízióját.” – nyilatkozta Viviane Reding, az EU információs társadalom és médiaügyi biztosa, aki egy évvel ezelőtt létrehozta a digitális könyvtár szakértői csoportot. “Nagy érdeklődéssel várom tehát a szakértői csoport ajánlásait, hogy lássuk, hogyan valósíthatják meg azokat az Európai Bizottság, a tagállamok és az érintett szereplők.

Számomra az eddigiek alapján a könyvtárak és a jogtulajdonosok közötti széleskörű megállapodásokon alapuló megközelítés ígéretesnek tűnik, amennyiben sikerül a felhasználók érdekeit prioritásként érvényesíteni.”

 

A szakértői bizottság szerzői jogi jelentése a könyvtárak és a jogtulajdonosok közötti önkéntes megállapodásokat javasolja megoldásként, mely előmozdítaná az “árva” és az out of print művek digitális megőrzését. Például az “árva” művek esetében, ahol a jogtulajdonos ismeretlen, az ilyen megállapodások elősegítenék, hogy a könyvtárak, múzeumok és levéltárak az információs technológia lehetőségeit kiaknázva is elláthassák megőrzési és terjesztési közfeladataikat.

 

2006-ban, az Európai Bizottság által kezdeményezett, a digitális könyvtárakról folytatott on-line konzultáció során a British Library jelezte, hogy az engedélyek beszerzése rendkívül időigényes, sok esetben pedig nem is lehetséges, mivel a jogtulajdonos ismeretlen, vagy túl sok jogtulajdonossal kellene megállapodni.

 

A szakértői csoport arról is vitát nyitott, hogyan lehetne népszerűsíteni és kiaknázni a public-private együttműködést, illetve a magánszféra mecenatúráját az európai kulturális örökség digitalizálása érdekében.

 

Ami a tudományos ismeretek online hozzáférhetőségét illeti, az elmúlt hónapokban a szakértői csoport igyekezett közelíteni a tudományos kiadók és az open access mozgalmat támogató kutatók nézeteit. Az Európai Bizottság, mint az európai tudományos kutatások egyik fő finanszírozója, kezdeményezni fogja, hogy a közösségi forrásokból finanszírozott kutatások eredményei szabadon hozzáférhetővé váljanak egy bizonyos, később meghatározandó intervallumot követően.

 

Előzmények

 

Az Európai Digitális Könyvtár a Viviane Reding EU biztos által indított “i2010 – európai információs társadalom a növekedésért és a munkahelyekért” kezdeményezés egyik zászlóshajó projektje, melyet az Európai Bizottság 2005. június 1-én fogadott el. (ld. IP/05/643).

 

2006. augusztus 25-én a Bizottság elfogadta a Digitalizálásról és a digitális megőrzésről szóló ajánlást (ld. IP/06/1124 és MEMO/06/311, ld. továbbá korábbi hírünket), mely a digitalizálási kapacitás növelésére szólítja fel az EU tagállamait, valamint sürgeti az európai kulturális örökségnek az Európai Digitális Könyvtáron keresztül való hozzáférhetővé tételét.

 

2007. februárjában a Bizottság “Tudományos információ a digitális korban: hozzáférés, terjesztés, megőrzés” címmel közleményt adott ki, melyben a tudományos ismeretekhez való online hozzáférés fontosságát hangsúlyozza. (ld. IP/07/190 és MEMO/07/57).

 

További információ:

 

A digitális könyvtár szakértői csoport ajánlását (Report on Digital Preservation, Orphan Works and Out-of-Print Works, Selected Implementation Issues) ld.: http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/document.cfm?action=display&doc_id=295 (pdf dokumentum, 67 Kb)

 

Annex: Model agreement for a licence on digitisation of out of print works (90 Kb): http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/document.cfm?action=display&doc_id=296 (pdf dokumentum, 90 Kb)

 

Forrás: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/07/508&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en (IP/07/508)

Szólj hozzá!

Címkék: archív

A bejegyzés trackback címe:

https://nda.blog.hu/api/trackback/id/tr9306741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
nda blog
süti beállítások módosítása